Danse staur, danse staur
Folkemusikk Nord presenterer forestillinga
Danse staur, danse staur
med Kartellet
Å danse staur er et nordnorsk begrep for å danse sammen med noen av samme kjønn. Dette var vanlig blant annet under Lofotfisket, der menn danset med menn på lik linje med kortspill, slåssing og synging. Å danse staur, eller å staure, ble også brukt når to kvinner danset sammen.
Dansekompaniet Kartellet skal for første gang ha med kvinnelige dansere, og vil gi oss nye perspektiv på dans, på kjønn og forventet adferd mellom kjønnene. Det mannlige, det kvinnelige og mennesket står sentralt i denne produksjonen, der det lekes med heftige danser. Ett eksempel er måten kvinnene i Drevja har danset sin polsdans: utagerende og med stor kraft. Kontrasten er stor til en enkel, balanserende polska som nesten står stille og dirrer av spenning mellom de to som danser. Hva er erotisk, sensuelt, og hva er bare dans? Små koreografiske og menneskelige grep gjør at vi tolker bevegelsene på helt ulike måter.
Danse staur, danse staur var bestillingsverk til Førdefestivalen i 2021, og er senere vist på flere festivaler og scener rundt i landet. I februar sender Folkemusikk Nord forestillinga på en ny turné i Troms.
Kartellet gjorde sin første forestilling i 2012 i samarbeid med Kalottspel og Folkemusikk Nord. De har vunnet Kritikerprisen, Troms fylkes kulturpris, vært Festspillprofil ved Festspillene i Nord-Norge, og er kjent for å bruke tradisjonelle danser og bevegelser på en utradisjonell måte i nærkontakt med publikum.
Medvirkende:
Dansere: Dina Bruun, Tone Ingvaldsen, Inge Martin Helgesen, Ådne Kolbjørnshus
Koreograf: Sigurd Johan Heide
Musikere og komponister: Mariann Torset (DX7), Nina Fjeldet (fele)
Scene Nord
Danse staur, danse staur vises lørdag 18. februar på Rådstua Teaterhus, Tromsø
kl 17.00
Billettpris ordinær kr 250
Student/honnør kr 150
Kartellet vant Kritikerprisen 2016 for danseforestillingen DoPPler. De var Festspillprofiler under Festspillene i Nord-Norge 2016. Kartellet fikk Troms Fylkes Kulturpris 2016 sammen med kunstnerisk leder Sigurd Johan Heide.